Mycoplasmen: bedreiging voor melkveebedrijven?

Mycoplasmen zijn zeer eenvoudige organismen. Ze hebben zelfs geen celwand. Juist daar zit het grote gevaar: onze antibiotica’s werken meestal via de celwand, zodat deze kleine micro-organismen zeer moeilijk te behandelen zijn.

Mycoplasma 3

Mycoplasmen vinden we meestal terug respiratoir. Sedert een 30 tal jaar treft men ze ook aan als oorzaak van mastitis, vooral in USA. Regelmatig zien we deze mastitis problematiek nu in België. Gezien de moeilijkheden om te behandelen is preventie de leidraad.Mycoplasma melk 2

Mycoplasma is een diergebonden kiem, maar de besmetting kan ook aërogeen gebeuren. Meestal zijn meerdere kwartieren ontstoken, met veel verschil in symptomatologie: soms hoge koorts, soms niet; soms waterig secreet, soms bijna normale melk. Maar meestal is er een gele tot bruine verkleuring van de melk en deze melk voelt aan alsof er zandkorreltjes inzitten. Opvallend is dat het celgetal weinig stijgt, maar de productie sterk daalt.

In besmette koppels stelt men zowel bij koeien als kalveren nog al eens gewrichtsontsteking vast. Sterk opgezette gewrichten zijn vrij typisch en behandeling is moeilijk.

Mycoplasma melk

Preventie :

Zorg dat deze kiem, met een sterke affiniteit voor de uier, niet op het bedrijf komt: aankoop vee van mycoplasma vrije bedrijven; regelmatige controle van een tankmelkstaal; positieve dieren opruimen.

Bij vele positieve dieren in het koppel ervaren wij  – weinig wetenschap hierover – dat er een immuniteit opgebouwd wordt, resulterend in weinig afwijkende melk, geen sterk verhoogd celgetal, maar een blijvend verlaagde productie.

Geen melk van positieve dieren aan de kalveren voederen. Op deze manier worden de kalveren besmet, en als blijvende dragers blijven ze een besmettingsbron op jouw bedrijf.